BRAŠKIŲ AUGINIMO VERSLAS KAIME. APIE MUS

Verslas kaime prasidėjo mūsų gyvenime kai Lietuva atgavo nepriklausomybę. Tuomet iš Panevėžio atsikėlėme į miškų apsuptą Anykščių rajono vienkiemį. Jau ankščiau turėjome tokią svajonę gyventi kaime, todėl 30 metų nugyvenus gamtoje jau nebegrįžtume gyventi į miestą. Savas gėlių darželis, sodas, grynas oras. Kai vaikai grįžta aplankyti iš sostinės – tai pajunta tikrą palaimą gamtos apsuptyje.
VERSLAS KAIME. PRADŽIA
Mūsų verslas kaime prasidėjo nuo gyvulininkystės. Turėjome savo karvutę ir nemažai galvijų, kiaulių, net vaikai laikė savo ožką. Vėliau pasisodinus pirmuosius daržus širdis linko link žemės ūkio, todėl pamažu mažinome gyvulių kiekį ir pradėjome statyti didelius šiltnamius su pomidorais ir agurkais. Juos padėdavo prižiūrėti ir mūsų vaikai, nes per vasaros atostogas norėjo užsidirbti.
Nuėmę derlių veždavome parduoti į Ukmergės turgelyje, o kai didėjo kiekiai – persikėlem į Vilniaus „Kalvarijų turgų”. Vėliau pasodinome kopūstų, kalafijorų (žiedinių kopūstų). Vėliau mažinome šiltnamius ir atsirado vieta pirmajam braškių darželiui. Juk skanu vaikams žiemą būdavo valgyti blynus su uogienę, ar turėti šviežių braškių žiemą.
RIMKŲ BRAŠKIŲ ŪKIS. PIRMOSIOS UOGOS
Pasodinome pirmuosius 1000 daigų, vėliau išsiplėteme iki 20 arų. Kartą iš nedidelio darželio ploto nutarėme pirmuosius 20 kg nusivežti į turgų, kad paragautų žmonės. Ir labai nustebome, kad jau keletą paragavusių norėjo didesnio kiekio, nei turėjome darže. Tuomet padidinome plotą iki pusė hektaro. Mūsų pirmoji braškių veislė buvo „Venta”. Saldi, didelė uoga. Visiems labai patiko, bet netransportabili plonos odelės dėka. Jos labiau tinkamos pateikti vietoje ant stalo namuose, virti skanią uogienę, ar užsišaldyti žiemai. Tuomet pirkome frigo daigus su naujomis tvirtomis rūšimis, kurios atlaiko 100km kelionę: „Red Gauntlet”, „Korona”, „Senga Sengana”. Vėliau suklestėjo verslas kaime iki trijų hektarų. Verslas kaime.
Norėjosi atrasti braškių, kurios būtų labai artimos „Venta” skoniui, bet kartu ir tvirtos. Ankstyvos ir vėlyvos. Apie skaniausias, visas mūsų ūkio braškių veisles skaitykite čia.
EKOLOGIŠKOS BRAŠKĖS. APLINKA

Žvelgiant į mus, iš paukščio skrydžio matyti, jog aplinkui nėra greitkelių, dulkių. Šalia driekiasi mažas asfaltuotas keliukas, o aplinkui supa miškai. Todėl puikio salygos mūsų braškėms augti ekologiškoje aplinkoje. Iš tų pačių plotų uogas valgo ne tik mūsų klientai, bet ir visa šeima , todėl jas ir laikome ekologiškomis. Tręšiame jas tik rudenį, kad kelmas atsigautų po derliaus sezono. Auginame nuo ankstyviausių iki vėlyvų braškių veislių. Toks mūsų braškių verslas kaime.
Pavasarį uždengiame, iki pirmojo žydėjimo, ankstyvasias, kad būtume vieni iš pirmųjų augintojų, iš kurių Vilniaus ir kitų artimiausių miestų gyventojai galėtų paragauti skaniausių braškių rūšių įvairovės. Vėliau antrąją vasaros savaitę masiškai pradeda nokti uogos ir iš laukų ir derlius tęsiasi iki Rugpjūčio pradžios. Verslas kaime.
Jau daugiau nei 25-erius metus Vilniaus, Ukmergės, Anykščių, Panevėžio miesto gyventojai ragauja mūsų uogas. Vilniuje prekiaujame jomis „Šeškinės turguje”. Kiekvienais metasi ateina pastovūs pirkėjai, todėl stengiamės išsaugoti savo vardą ir džiuginti gerbėjus saldžiomis uogomis. Apie mus daugiau rasite „Lietuvos Rytas” dienraštyje –
„Anykštėnas dalijasi 25 metus braškes auginančių tėvų patirtimi – visada sulaukia puikaus derliaus”
Paskutiniais metais stengiamės pritraukti žmonės, kurie nesilanko turguje, bet randa mus per „Facebook” socialinį tinklą.